\

Καλό ή κακό; Τύχη ή ατυχία;

image

ΚΑΠΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ. Μια μέρα, λοιπόν, ο βασιλιάς ξεκίνησε για το αγαπημένο του κυνήγι και πήρε μαζί του και τον πιστό του υπηρέτη, ο οποίος, όμως, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού έκανε ένα τρομερό λάθος και αντί με το τόξο του να χτυπήσει το ζώο που σημάδευε, χτύπησε τον βασιλιά στο πόδι και του έκοψε το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού. 

Ο βασιλιάς, έξαλλος, έδωσε διαταγή να πάρουν τον πιστό του υπηρέτη και να τον κλείσουν σ' ένα σκοτεινό πηγάδι να πεθάνει μόνος και αβοήθητος, για το μεγάλο κακό που του είχε κάνει. Περιποιήθηκαν οι υπόλοιποι το πόδι του βασιλιά και συνέχισαν το κυνήγι τους. 

Βαθιά μέσα στο δάσος, όμως, νέες δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν τον βασιλιά μας. Μια ομάδα άγριων ανθρώπων έπιασαν τον βασιλιά και την ομάδα του και αφού εντόπισαν ποιος είναι ο αρχηγός τους, έδωσαν εντολή να τον θυσιάσουν στους θεούς τους. Ο βασιλιάς, απελπιστικά αδύναμος και τρωτός μπροστά τους, τους υποσχέθηκε χρήματα, πολύτιμα δώρα και μέρος του πλούτου του, αρκεί να του χάριζαν τη ζωή. Η φυλή, όμως, των άγριων ανθρώπων, ανένδοτη, επέμενε στις αρχές της και στην αρχική της απόφαση.

Και τότε, σαν από θαύμα, κάποιος παρατηρεί το πόδι του βασιλιά και βλέπει ότι του λείπει το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού. Αμέσως δίνουν διαταγή να σταματήσει η προετοιμασία της θυσίας και ν' αφήσουν ελεύθερο τον βασιλιά. Δεν θέλανε τίποτα λιγότερο από το τέλειο για τους θεούς τους. 

Ο βασιλιάς είχε μείνει με το στόμα ανοιχτό. Αυτό που μέχρι πριν από λίγο του κατέστρεφε τη ζωή, τώρα του τη γλίτωνε. Απίστευτο! Τον πρώτο που σκέφτηκε ήταν ο πιστός του υπηρέτης. 

Ξαφνικά, η τιμωρία που του είχε επιβάλει έμοιαζε να μην του ταίριαζε. Αντίθετα, επιθυμούσε όσο τίποτα άλλο να τον προλάβει ζωντανό και να του πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ». 

Έτρεξε στο πηγάδι που τον είχε φυλακίσει και τον έβγαλε έξω. Ευτυχώς ζούσε. Τον κοίταξε ίσια στα μάτια και του είπε:

«Θα ήθελα να σου ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη και να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Ο υπηρέτης τον άκουγε χωρίς να μπορεί να καταλάβει τίποτα. 

Σύντομα έμαθε όλη την ιστορία και μην μπορώντας να πιστέψει την καλή του τύχη, κοίταξε με τη σειρά του αυτός τώρα τον βασιλιά βαθιά μέσα στα μάτια και του είπε :

«Βασιλιά μου, εσύ ζητάς συγγνώμη; Εγώ πρέπει να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ».

«Ευχαριστώ, εσύ, που σε άφησα να πεθάνεις μόνος και αβοήθητος;» τον ρώτησε ο βασιλιάς,

«Ναι, βασιλιά μου, ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου, γιατί αν με είχες πάρει μαζί σου, εμένα θα θυσίαζαν στους θεούς τους οι άγριοι του δάσους, μια και ήμουνα ο πιο κοντινός σου άνθρωπος και εμένα δεν μου έλειπε κανένα δάχτυλο από το πόδι».

Λαϊκό κινέζικο παραμύθι


Μήπως κι εσύ καμιά φορά βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα και να ετοιμάζεσαι να τιμωρήσεις χωρίς να ξέρεις ή προβλέπεις το τέλος της ιστορίας?.......


Έλενα Αλεβιζοπούλου

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Φόρμα Επικοινωνίας


Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας!