\

Ο σπόρος κι ο Αυτοκράτορας

image

Ένας αυτοκράτορας, στην Άπω Ανατολή, γερνούσε και καταλάβαινε ότι είχε φτάσει κοντά στην ώρα που θα έπρεπε να διαλέξει το διάδοχό του. 

Αντί να διαλέξει έναν από τους βοηθούς του ή ένα από τα παιδιά του, σκέφτηκε να κάνει κάτι διαφορετικό. Πιο τίμιο, πιο δίκαιο και πιο αξιοκρατικό.

Προσκάλεσε μια μέρα όλους τους νέους του βασιλείου του και τους είπε. "Έφτασε η ώρα να παραιτηθώ και να διαλέξω τον επόμενο αυτοκράτορα. Έχω αποφασίσει να διαλέξω έναν από σας".

Οι νέοι ξαφνιάστηκαν!

Αλλά ο αυτοκράτορας συνέχισε. "Θα δώσω σήμερα στον καθένα σας ένα σπόρο, έναν πολύ ειδικό σπόρο. Θέλω να τον φυτέψετε, να τον ποτίζετε και να τον φροντίζετε εσείς οι ίδιοι για έναν ολόκληρο χρόνο και στη λήξη του χρόνου αυτού να ξανάρθετε εδώ με ό,τι έχει φυτρώσει απ’ αυτόν τον ένα σπόρο. 

Εγώ προσωπικά θα επιθεωρήσω και θα κρίνω τότε τα φυτά που θα φέρετε, κι αυτός, το φυτό του οποίου θα διαλέξω, θα είναι ο επόμενος αυτοκράτορας!"

Ένα αγόpι που λεγόταν Λίνγκ, ήταν κι αυτός εκεί εκείνη τη μέρα και, όπως όλοι οι άλλοι, πήρε ένα σπόρο. Πήγε σπίτι του και γεμάτος ενθουσιασμό διηγήθηκε στη μητέρα του τι συνέβη. Η μητέρα του τον βοήθησε να βρει μια γλάστρα και χώμα, κι αυτός φύτεψε το σπόρο του και τον πότισε προσεχτικά. Και κάθε μέρα του άρεσε να τον ποτίζει και να παρακολουθεί αν είχε φυτρώσει.

Ύστερα από τρεις εβδομάδες περίπου, μερικοί από τους άλλους νέους άρχισαν να μιλούν για τους σπόρους τους και τα βλαστάρια τους, που είχαν αρχίσει να μεγαλώνουν.

Ο Λίνγκ παρακολουθούσε το σπόρο του, αλλά τίποτα δεν φύτρωνε. Πέρασαν τρεις εβδομάδες, τέσσερις εβδομάδες, πέντε βδομάδες, κι ακόμα τίποτα. Τώρα όλοι οι άλλοι μιλούσαν μ’ ενθουσιασμό για τα φυτά τους, ο Λίνγκ όμως δεν είχε φυτό και αισθανόταν κάπως αποτυχημένος.

Πέρασαν έξι μήνες κι ακόμα δεν είχε φυτρώσει τίποτα στη γλάστρα του. Άρχισε να πιστεύει ότι είχε σκοτώσει το σπόρο του. Όλοι οι άλλοι είχαν δέντρα και ψηλά φυτά, αλλά αυτός τίποτα. Όμως ο Λίνγκ δεν έλεγε τίποτα στους φίλους του. Απλά περίμενε και ήλπιζε να φυτρώσει ο σπόρος του. Τον φρόντιζε καθημερινά και δεν σταμάτησε να τον ποτίζει.

Τελικά ο χρόνος πέρασε και ήρθε η μέρα που όλοι οι νέοι του βασιλείου θα πήγαιναν τα φυτά τους στον αυτοκράτορα για επιθεώρηση.

Ο Λίνγκ είπε στη μητέρα του ότι δεν ήθελε να πάει με μια άδεια γλάστρα, αλλά αυτή τον συμβούλεψε μιας και δεν είχε σταματήσει να φροντίζει την γλάστρα του, να πάει. 

Ο Λίνγκ αισθανόταν κάπως αδιάθετος κι είχε ένα πόνο στο στομάχι, αλλά επειδή ήταν έντιμος, παραδέχτηκε ότι η μητέρα του είχε δίκιο κι έφυγε για το παλάτι με την άδεια γλάστρα του. 

Όταν έφτασε εκεί, έμεινε κατάπληκτος από την ποικιλία των φυτών που είχαν καλλιεργήσει οι άλλοι νέοι. 

Ήταν όμορφα φυτά σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Ο Λίνγκ ακούμπησε την άδεια γλάστρα του στο πάτωμα. 

Πολλοί από τους άλλους άρχισαν να τον περιγελούν. Μερικοί τον λυπήθηκαν και του είπαν: "Δεν πειράζει, προσπάθησες για το καλύτερο".

Όταν έφτασε ο αυτοκράτορας, εξέτασε την αίθουσα και χαιρέτησε τους νέους. Ο Λίνγκ προσπάθησε να κρυφτεί στο πίσω μέρος της αίθουσας.

"Τι μεγάλα φυτά, δέντρα και λουλούδια καλλιεργήσατε!", είπε ο αυτοκράτορας. "Σήμερα ένας από σας θα εκλεγεί ο επόμενος αυτοκράτορας!"

Ξαφνικά διέκρινε το Λίνγκ με την άδεια γλάστρα του, στο πίσω μέρος της αίθουσας. Αμέσως διέταξε τους φρουρούς να τον φέρουν μπροστά του. Ο Λίνγκ κατατρόμαξε. "Ο αυτοκράτορας γνωρίζει ότι είμαι αποτυχημένος", σκέφτηκε. "Ίσως με σκοτώσει".


Ήλθε όμως μπροστά στον αυτοκράτορα, κι αυτός τον ρώτησε πώς λέγεται. "Λέγομαι Λίνγκ" απάντησε. Οι υπόλοιποι άρχισαν να γελούν και να τον κοροϊδεύουν.


Ο αυτοκράτορας ένευσε για ησυχία.


Κοίταξε τον Λίνγκ και κατόπιν ανήγγειλε στο πλήθος:"Ιδού ο νέος σας αυτοκράτορας! Το όνομά του είναι Λίνγκ!"


Ο Λίνγκ δεν μπορούσε να το πιστέψει! Δεν είχε καταφέρει ούτε το σπόρο του να κάνει να φυτρώσει! Πώς θα μπορούσε να γίνει ο νέος αυτοκράτορας;

Τότε ο αυτοκράτορας εξήγησε: "Πριν από ένα χρόνο, σαν και σήμερα, έδωσα στον καθένα σας από ένα σπόρο. Σας είπα να τον πάρετε, να τον φυτέψετε, να τον ποτίσετε και να μου τον φέρετε πίσω σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι έδωσα σε όλους σας βρασμένους σπόρους, που δεν θα φύτρωναν. Όλοι σας, εκτός από τον Λίνγκ, μου φέρατε δέντρα, φυτά και λουλούδια όμορφα, που δεν προέρχονται όμως από τους σπόρους που σας έδωσα. Όταν ανακαλύψατε ότι οι σπόροι δεν θα βλάσταιναν, αντικαταστήσατε το σπόρο που σας έδωσα μ’ έναν άλλο. Ο Λίνγκ ήταν ο μόνος που είχε το θάρρος και κυρίως την ειλικρίνεια και την εντιμότητα να μου φέρει μια γλάστρα που είχε μέσα το δικό μου σπόρο. 

Γι’ αυτό και είναι αυτός που θα γίνει ο νέος αυτοκράτορας!"Οι αξίες μας καθορίζουν την μοίρα και τον προορισμό μας πάντα!

Αυτές είναι οι πιο καλά ριζωμένοι σπόροι κι εκείνοι που θα μας προσφέρουν τους καρπούς των στο μέλλον.

...κι όλοι θέλουμε και μπορούμε να θερίσουμε ένα φωτεινό και λαμπερό μέλλον!


Έλενα Αλεβιζοπούλου

Σχετιζόμενα

Life Synergy 360ο - Group Coaching Journey

Συνάντηση. Σύνδεση. Ανακάλυψη. Μεταμόρφωση.
Τελευταία Συνάντηση:
Κυριακή 9 Ιουνίου 2024
YOUnique Life Academy, Μετς

MASTERCOURSE για τις ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ

Ο μαγικός Κήπος - Κατέκτησε την Τέχνη των Πεποιθήσεων!
Κάθε Τετάρτη 20:00 - 22:00
21 Φεβρουαρίου 2024 με 5 Ιουνίου 2024
(15 συναντήσεις)
webinar

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Φόρμα Επικοινωνίας


Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι σας!